01 Julai, 2010

Tat Limau

BAHAN PASTRI:
3/4 cawan mentega (unsalted)
1/2 cawan gula kastor
1/2 sud kecil esen vanila
1 3/4 cawan tepung serba guna
Secubit garam

BAHAN ISIAN:
4 biji limau nipis
1 1/2 cawan gula
100 gm mentega (unsalted)
4 biji telur
Secubit garam

CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan bahan pastri dan uli sebati.
2. Terapkan dalam acuan pai dan masukkan dalam peti sejuk selama 45 minit.
3. Setelah itu bakar selama 20 minit.Biarkan ia sejuk.
4. Perahkan limau nipis.
5. Sagat kulit limau dan satukan dengan gula. Kisar halus.
6. Tuangkan gula kisar dalam bekas dan campurkan mentega. Pukul sehingga gebu. Masukkan telur satu persatu.
7. Kemudian masukkan air limau dan garam.
8. Tuangkan adunan dalam kuali atau pun periuk. Kacau di atas api yang perlahan sehingga ia pekat dan likat.
9. Setelah ia pekat tuangkan ke atas pastri tat dan biarkan ia mengeras dalam peti

Apa tunggu lagi, sila nikmatilah...

Tiada ulasan: