25 Julai, 2010

Ayam Masak Taucu


BAHAN A:
1 ekor ayam (potong  4)
1 cawan santan
3 tangkai pucuk ubi (rebus dan hiris)
3 helai daun limau purut
3 batang serai (ketuk)
1 sudu besar jus limau
1/2 cawan taucu (buang masin)
3 cawan air
Minyak untuk menumis
Garam

BAHAN KISAR:
9 ulas bawang merah
9 tangkai cili merah
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
3 cm kunyit
4 cm halia
4 cm lengkuas
1 sudu besar (biji) ketumbar
Sedikit gula merah
Sedikit belacan

CARA MENYEDIAKAN:
1. Bersihkan ayam kemudian lumurkan dan perapkan dengan jus limau seketika.
2. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik wangi.
3. Masukkan ayam tadi dan kesemua bahan A kecuali taucu. Tuangkan air dan gaul rata. Setelah pekat, barulah masukkan taucu. Tambahkan garam jika perlu.

Tiada ulasan: