29 Julai, 2010

Nasi Serai

BAHAN-BAHAN:

Beras (guna beras biasa je)
Bawang besar (hiris bulat)
Bawang putih (crushed)
Bunga lawang, buah pelaga, kayu manis (kalau tak nak taruk pun boleh)
Daun pandan sehelai (simpul)
Serai 3-4 batang ( titik)
Stok ayam atau daging ikut suka (secukupnya)
garam secubit
minyak masak untuk tumis (campur mentega sket pun boleh lagi sedap)

CARA MENYEDIAKANNYA:
  1. Basuh beras dan toskan airnya.
  2. Masukkan minyak dalam periuk nasi dan panaskan (atas dapur).
  3. Tumis serai, daun pandan, rempah dan bawang hingga wangi.
  4. Masukkan beras, dan gaul rata untuk 1 minit. Tutup api.
  5. Masukkan stok ayam (secukupnya untuk masak nasi seperti biasa) dan garam.
  6. Tekan periuk nasi dan tunggu nasi masak seperti biasa.
  7. Boleh hidang dengan ayam masak merah, ayam kurma, acar mentah, acar timun...

Tiada ulasan: