Beras (guna beras biasa je)
Bawang besar (hiris bulat)
Bawang putih (crushed)
Bunga lawang, buah pelaga, kayu manis (kalau tak nak taruk pun boleh)
Daun pandan sehelai (simpul)
Serai 3-4 batang ( titik)
Stok ayam atau daging ikut suka (secukupnya)
garam secubit
minyak masak untuk tumis (campur mentega sket pun boleh lagi sedap)
CARA MENYEDIAKANNYA:
Bawang besar (hiris bulat)
Bawang putih (crushed)
Bunga lawang, buah pelaga, kayu manis (kalau tak nak taruk pun boleh)
Daun pandan sehelai (simpul)
Serai 3-4 batang ( titik)
Stok ayam atau daging ikut suka (secukupnya)
garam secubit
minyak masak untuk tumis (campur mentega sket pun boleh lagi sedap)
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Basuh beras dan toskan airnya.
- Masukkan minyak dalam periuk nasi dan panaskan (atas dapur).
- Tumis serai, daun pandan, rempah dan bawang hingga wangi.
- Masukkan beras, dan gaul rata untuk 1 minit. Tutup api.
- Masukkan stok ayam (secukupnya untuk masak nasi seperti biasa) dan garam.
- Tekan periuk nasi dan tunggu nasi masak seperti biasa.
- Boleh hidang dengan ayam masak merah, ayam kurma, acar mentah, acar timun...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan