21 Julai, 2010

Ayam Panggang Sos Kari Tomato



BAHAN-BAHAN:
1 potong dada ayam
50 ml minyak zaitun
Gula dan garam
BAHAN SOS:
100 gm sos tomato
2 sudu besar kicap manis
1 tangkai daun kari
4 ulas bawang putih
1/2 sudu besar gula
2 sudu besar minyak zaitun
1 labu bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu

CARA MENYEDIAKAN:
1. Bersihkan ayam dan panggang sehingga masak.
2. Pijarkan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih dan bawang besar bersama dengan daun kari sehingga naik aroma.
3. Kemudian masukkan sos tomato, kicap manis dan gula. Kacau sehingga rata dan mesra.
4. Selepas itu, barulah masukkan pula tomato dipotong dadu. Tuangkan sos di atas ayam panggang.

Tiada ulasan: