01 Ogos, 2010

Udang Goreng Tomato



Bahan-bahan:
1 kg udang besar
2 sudu besar serbuk cili
1 cawan bawang goreng
5 labu bawang besar - hiris
5 biji tomato - dihiris  nipis
3/4 cawan minyak masak
2 pokok daun bawang - hiris
2 tangkai cili hijau - hiris
1/4 cawan air asam jawa
1 batang serai
Daun kari
Dikisar:
2 cm halia
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara Menyediakan:
1. Bersihkan udang, gaul bersama serbuk cili dan goreng tanpa minyak hingga setengah masak. Ketepikan.
2. Tumis bawang besar hingga kekuningan, masukkan serai dan bahan kisar. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan tomato dan kacau hingga hancur.
4. Masukkan air asam jawa dan daun kari serta udang, biarkan mendidih.
5. Biarkan kuah pekat, masukkan bawang goreng dan perlahankan api. Sebelum angkat, masukkan garam, cili hijau dan daun bawang.

Tiada ulasan: