03 Ogos, 2010

Pai Durian



Bahan-bahan Dasar:
125 gm mentega
75 gm gula aising
1 biji telur
20 gm susu tepung
250 tepung gandum
Bahan-bahan Inti:
400 gm isi durian
50 gm gula
250 ml air
50 gm tepung kastard
100 ml susu cair
Sedikit garam

Cara Menyediakan Dasar:
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur, kacau hingga rata. Masukkan pula tepung gandum dan susu tepung. Gaul hingga sebati.
3. Letakkan adunan pada permukaan loyang pai berukuran 22 cm.
4. Bakar selama 20 minit pada suhu 150 darjah Celsius.

Cara Menyediakan Inti:
1. Kacau semua bahan di atas api yang perlahan sehingga isi durian hancur.

Cara Menyediakan Pai:
1. Keluarkan kulit pai daripada loyang.
2. Masukkan inti pai dalam kulit. Biarkan sehingga benar-benar sejuk sebelum dihidangkan.

Tiada ulasan: