Bahan-bahan :
- 500 g udang segar (dibersihkan)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 cm halia (dicincang)
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- 3 sb planta
- 5-6 biji cili api (diketuk)
- 1 sk serbuk kunyit
- garam dan sedikit gula
- 1 tangkai daun kari
- 2-3 batang sayur buncis / asparagus (dihiris menyerong)
- 4 sb santan
- Gaulkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak di dlm kuali. Kemudian goreng udang sehingga masak. Ketepikan.
- Dalam kuali berasingan, panaskan planta dan tumis bawang putih, halia, bawang besar dan daun kari sehingga naik bau.
- Masukkan cili api, sayur buncis/asparagus dan sedikit air. Goreng hingga hampir masak. Kemudian, masukkan udang dan santan. Gaulkan. Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
- Setelah masak, hidangkan panas2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan