09 Ogos, 2010

Udang Goreng Planta



Bahan-bahan :

  • 500 g udang segar (dibersihkan)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 3 sb planta
  • 5-6 biji cili api (diketuk)
  • 1 sk serbuk kunyit
  • garam dan sedikit gula
  • 1 tangkai daun kari
  • 2-3 batang sayur buncis / asparagus (dihiris menyerong)
  • 4 sb santan
Cara-caranya :
  1. Gaulkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak di dlm kuali. Kemudian goreng udang sehingga masak. Ketepikan.
  2. Dalam kuali berasingan, panaskan planta dan tumis bawang putih, halia, bawang besar dan daun kari sehingga naik bau. 
  3. Masukkan cili api, sayur buncis/asparagus dan sedikit air. Goreng hingga hampir masak. Kemudian, masukkan udang dan santan. Gaulkan. Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
  4. Setelah masak, hidangkan panas2.

Tiada ulasan: