29 Jun, 2010

TAT NANAS GULUNG


Bahan-Bahan: [Ingredients]

150 g mentega
100 g marjerin
70 g gula aising, diayak
2 biji kuning telur
1 camt vanila
350 g tepung gandum
50 g tepung jagung
jem nanas secukupnya
2 biji kuning telur, untuk sapu

Cara Memasak: [Cooking Instruction]

Pukul mentega, marjerin dan gula hingga sebati. Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, putar rata. Bubuh vanila dan pukul 1-2 min lagi. Gaulkan kedua-dua jenis tepung hingga menjadi doh. Ambil sedikit, letak di dalam acuan (picit seperti semperit) dan tekan untuk mendapatkan jaluran sepanjang 6 cm. Letak jem (yg sudah dibentukkan bujur) pada hujungnya dan gulungkan kemas. Atur atas tin pembakar yg sudah dilengser dan sapu tat/biskut dengan kuning telur. Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau hingga keemasan

 

Tiada ulasan: