30 Jun, 2010

Bubur Lambuk


Bahan-Bahan
Beras (agak2 jangan terlalu banyak)
Santan [asingkan pati (pekat) & cair]
1/2 sudu teh Halba
Serbuk Lada Hitam
Kentang / karot  - didadukan
Udang kering - diblendkan
Halia sebesar ibujari
Bawang Merah
Daun Bawang
Daun Sup
Udang/Ayam/Daging (fresh)
Garam secukup rasa

Cara-Cara memasak:
1. Basuh beras, rebus dengan air biasa dulu bersama Daging hingga separuh

    kembang dan daging empuk.  (U/P : Daging hendaklah dimasak dahulu 
    kerana liat)
2. Kemudian masukkan ayam, kacau diikuti dengan masukkan halba dan halia

    yang dihiris.
3. Masukkan santan cair dan rebus lagi.
4. Bila nasi dah agak kembang elok, masukkan garam secukup rasa, udang 

    kering, karot, kentang, serbuk lada hitam dan udang serta pati santan.
    Kacau.
5. Sediakan dapur satu lagi.  Goreng bawang merah yang dihiris tadi hingga 

    kekuningan.
6.  Angkat bersama-sama sedikit minyak (jangan terlalu banyak nanti 

    berminyak sangat) dan masuk kedalam periok bubur tadi.  Masukkan daun
    bawang /sup yang dihiris.  Kacau.

Tiada ulasan: