30 Jun, 2010

Cendawan Sumbat

 
 

Bahan-bahan:
20 biji cendawan kering - direndam hingga kembang
300 gm udang - dibuang kulit dan dicincang
2 biji telur masin - dikukus
2 sudu besar tepung jagung
1 tangkai daun bawang - dicincang halus
Sedikit gula, garam dan serbuk lada sulah


Untuk Sos:
1/2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil tepung jagung


Cara membuatnya:
1. Cendawan diramas untuk membuang airnya.
2. Gaulkan udang dengan tepung jagung, gula, garam, serbuk lada sulah dan juga daun bawang. Sumbatkan
    adunan udang ke dalam cendawan. Hiaskan bahagian atasnya dengan sedikit telur kuning masin.
3. Kukus dengan api yang kuat selama lapan minit, kemudian atur di atas pinggan.
4. Campurkan kesemua bahan sos dan jerangkan di atas api yang kecil. Bila mendidih, tuangkan ke atas 
    cendawan. Hidang panas-panas.

Tiada ulasan: